Terc játékszabály

Mitől Terc a Terc (alapszabály)

A Napi rejtvény szabálya

A Választott játék szabálya

A Véletlen játék szabálya

Hogyan játszuk otthon, kártyákkal
 

Mitől Terc a Terc?

A játékot alkotó 81 db kártya mindegyikének 4 tulajdonsága van:

- háttérszín     (sárga, fehér, fekete)
- figuraszín    (piros, zöld, kék)
- figuraforma  (üres, teli, pöttyös karika)
- figuraszám    (egy, kettő, három)

3 kártya akkor alkot Terc-et, ha mind a 4-féle tulajdonságra külön-külön igaz, hogy vagy minden kártyán azonos, vagy minden kártyán különböző.
Tehát igaznak kell lennie például a következőknek:
mindhárom kártya háttérszíne legyen vagy egyforma színű (például sárga), vagy legyen különböző (sárga, fekete, fehér). Nem elfogadható az, ha valamelyik színből csak kettő egyforma. Ahhoz, hogy három kártya Terc-et alkosson, a fenti állításnak mind a négy tulajdonságra igaznak kell lennie.

Ez például Terc, mert

- háttérszínük megegyezik
- figuraszínük különböző
- figuraformájuk megegyezik
- figuraszámuk különböző

 

terc01

Ez például nem Terc, mert

- háttérszínük nem egyezik, és nem is mind
  különböző (két sárga)

a többi stimmel:
- figuraszínük különböző
- figuraformájuk megegyezik
- figuraszámuk megegyezik

 

nemterc01

Ez például Terc, mert

- háttérszínük különböző
- figuraszínük különböző
- figuraformájuk megegyezik
- figuraszámuk megegyezik

 

terc02

Ez például nem Terc, mert

- háttérszínük megegyezik
- figuraszínük nem egyegyezik, és nem is mind
  különböző (két kék)
a többi stimmel:
- figuraformájuk megegyezik
- figuraszámuk különböző

 

nemterc02

Három kártya nem Terc, ha valamelyik tulajdonságot vizsgálva elmondhatjuk, hogy nem mindegyik különböző, vagy nem mindegyik egyforma.

A 4 tulajdonságot külön-külön kell vizsgálni.

Ha kérdésed van a játékszabállyal kapcsolatban, tedd fel itt: kérdésem van.Napi rejtvény

A napi rejtvénnyel bárki játszhat. A 12 lapban Terc-eket rejtettünk el. Annyit, ahány mezőt a kártyák mellett  látsz. A játék célja: minél hamarabb megtalálni az összes Terc-et. Kattints egymás után a három kártyára, melyek szerinted Terc-et alkotnak.

Mikor alkot 3 kártya Terc-et?                 itt játszhatodVálasztott játék

Előre megkevert, 100 db különböző pakliból választhatsz. Kattintással jelölj ki három kártyát. Ha Terc-et találtál, a lapokat pótoljuk, és keresheted a következő Terc-et. Terc, kattints a "nincs több Terc" gombra. Ha igazad van, kapsz még három kártyát és már 15 lapból kombinálhatsz. Ha még van terc a kártyák között és mégis a "nincs több terc" gombra kattintasz, 10 másodperc hozzáíródik az idődhöz. Ha még van terc a kártyák között, de te nem találsz egyet sem, a "tipp" gombra kattintva a gép megmutat neked egy tercet (zöld keret), mely lapokra kattintva kijelölheted őket. A tipp gomb első megnyomása 10, második 20, harmadik 30, és így tovább másodpercet ad hozzá a játékidődhöz. A játéknak akkor van vége, ha mind a 81 lap az asztalra került, és az asztalon levők között már nem található Terc. Megtalált Terc-eid számát regisztráljuk, és az idődet is megjegyzi a gép. Minden játékhoz egy 10 fős eredménylistát tartunk nyilván.

A legtöbb játékban részt vevő, legjobb eredményt elért játékosokat az abszolút eredménylistán tartjuk nyilván. A játékhoz regisztrálnod kell.

Mikor alkot 3 kártya Terc-et?                
Véletlen játék

Véletlenszerű leosztásokban játszhatod a Terc-et. Kattintással jelölj ki három kártyát. Ha Terc-et találtál, a lapokat pótoljuk, és keresheted a következő Terc-et. Ha a 12 lapban szerinted nincsen Terc, kattints a "nincs több Terc" gombra. Ha igazad van, kapsz még három kártyát és már 15 lapból kombinálhatsz. Ha még van terc a kártyák között és mégis a "nincs több terc" gombra kattintasz, 10 másodperc hozzáíródik az idődhöz. Ha még van terc a kártyák között, de te nem találsz egyet sem, a "tipp" gombra kattintva a gép megmutat neked egy tercet (zöld keret), mely lapokra kattintva kijelölheted őket. A tipp gomb első megnyomása 10, második 20, harmadik 30, és így tovább másodpercet ad hozzá a játékidődhöz. A játéknak akkor van vége, ha mind a 81 lap az asztalra került, és az asztalon levők között már nem található Terc.

A játékhoz regisztrálnod kell.

Mikor alkot 3 kártya Terc-et?            

 
Otthoni, kártya változat

A kártyapakli birtokában igazán izgalmas csak a Terc! Hiszen korlátlan számban, akár az egész család vagy baráti kör játszhatja nagy élvezettel.

A játékosok közösen választanak egy osztót. A kártyákat érdemes jól megkeverni (legjobb, ha az asztalon szétterítjük, megkeverjük és összeszedjük többször egymás után).

Ezután az osztó kirak az asztalra, figurákkal fölfelé, 12 kártyát a következő elrendezésben:

4 oszlopba, oszloponként 3 kártyalappal.

terckártyák lerakása

A játékosok (az osztó is játszhat) úgy helyezkednek el, hogy mindenki jól lássa a kirakott lapok figuráit és színeit.

A "Játék indul!" bemondással, az osztó elindítja a játékot.

A játék célja, minél több, három összeillő kártyalap (Terc) megtalálása. A játékosok közül az, aki Terc-et lát, felkiált, hogy "Terc!" A kártyákat akkor veheti ki, ha minden játékos egyetért azzal, hogy a három kártya valóban Terc-et alkot. A megszerzett kártyákat maga előtt, a játék végéig gyűjti.

A felvett kártyákat, a pakliból, az osztónak kell pótolnia.

Ha minden játékos egyetért abban, hogy az asztalon nincsen Terc, akkor a 12 kártya mellé, az 5. oszlopba további 3 kártyát rak le az osztó.

Ekkor újra lehet Terc-eket keresni. Ha valaki Terc-et talál a 15 lapból, akkor a felvett 3 kártyát nem kell pótolni, újból 12 kártyával folytatódik a játék.

Ha a társaság egyetért abban, hogy a 15 kártya között sem található Terc, az osztó az 5. oszlop lapjait felveszi, a pakli aljára rakja, és kirak újabb 3 kártyát az 5. oszlopba.

Amikor a pakliból minden lap az asztalra került, és minden játékos egyetért abban, hogy nem található több Terc, a játéknak vége.

A játék győztese az, akinek a legtöbb Terc-e van.

 

Kártyát rendelni itt tudsz: kártyát rendelek.

 

oldal tetejére

 

Te elég bátor vagy?